Poging doodslag leidt tot passeren jeugdstrafrecht

De rechtbank Oost-Brabant, locatie Den Bosch, heeft op 7 mei 2018 uitspraak gedaan in een zaak over poging doodslag.

Poging doodslag leidt tot passeren jeugdstrafrecht

De verdachte in deze zaak stond terecht voor poging doodslag. Hij werd ervan verdacht met een door hem bestuurde personenauto op 2 voetgangers te hebben ingereden, waarbij één zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen en de ander ongedeerd is gebleven.

 

Oordeel rechtbank Den Bosch

De rechtbank Den Bosch acht op grond van de bewijsstukken bewezen dat de verdachte met zijn auto, met een hoge snelheid, rijdend via de middenberm naar de andere rijbaan, moedwillig en gericht is ingereden op de slachtoffers, zonder te remmen of uit te wijken. De verdachte heeft hierbij één slachtoffer daadwerkelijk geraakt en aangereden. De rechtbank Den Bosch stelt dat de handelingen van de verdachte de dood van de slachtoffers tot gevolg hadden kunnen hebben en zijn daarmee uitvoeringshandelingen van doodslag. De rechtbank Den Bosch oordeelt dat de handelingen van de verdachte qua uiterlijke verschijningsvorm zozeer gericht waren op de dood van de slachtoffers, dat het niet anders kan dan dat de verdachte dat gevolg heeft gewild. Tot slot stelt de rechtbank dat de aard van de handelingen van de verdachte en de omstandigheden waaronder deze zijn verricht, duiden op opzettelijk handelen van de verdachte. Er wordt tot een bewezenverklaring van poging doodslag gekomen.

 

Strafoplegging rechtbank Den Bosch

De verdachte is doelbewust ingereden op de slachtoffers, waarbij één van de slachtoffers op de motorkap en de voorruit terecht is gekomen en zwaargewond is geraakt. Het feit dat de aanrijding niet nog erger, of voor de slachtoffers zelfs fataal is afgelopen, is niet aan de verdachte te danken. De verdachte heeft door zijn handelen welbewust een groot en levensbedreigend gevaar voor anderen in het leven geroepen en zich niks aangetrokken van hun belangen. De verdachte is eerder veroordeeld tot een taakstraf en jeugddetentie ten aanzien van poging tot zware mishandeling.

De verdachte is jong, maar gelet op de persoonlijkheid van de verdachte, de levensfase waarin de verdachte zich bevindt en de ernst van de feiten, vindt de rechtbank Den Bosch geen aanleiding voor toepassing van het jeugdstrafrecht. Daarbij wordt aangevoerd dat de eerder opgelegde straf geen effect heeft gehad. De rechtbank Den Bosch veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 4 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

 

Strafrechtadvocaat poging doodslag Den Bosch

In deze zaak is goed te zien dat er zware straffen staan op poging doodslag, ook bij jeugdige personen. In dit geval werd zelfs het jeugdstrafrecht gepasseerd, wat heeft geleid tot een zware straf. Zelf verdacht van poging doodslag? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor poging doodslag direct gratis en vrijblijvend contact met u op voor uw strafzaak in Den Bosch. Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op